Tranenatten

Ikväll kära följare är det dags att hänga upp strumpan vid spisen, så tranan kan genom skorstenen släppa ner lite godsaker i den.

Ja, så är traditionen iallafall, det är en sed som främst firas här i Småland. När tranan kommer förebådar den vårens ankomst. Det är viktigt att spjäll och kakelugnar är öppna så hon kan komma in, har man då tur kan strumpan va full med godis på morgonen.

När jag va barn kunde också strumpan innehålla en apelsin, det var riktigt exotiskt för oss lantungar och uppskattades, kan närsomhelst ta fram det minnet över den stora runda klumpen i strumpan, godis fanns det också så klart.

Den här lille killen som för många år sedan öppnande sin första strumpa, är nu en stor kille och vårt älskade första barnbarn, han och hans syskon väntar nu på att tranan ska komma, säkert mamman också!

Hans mamma var inte riktigt lika glad över att den där stora fågeln skulle komma in i hennes hem på natten, så några år fick tranan flyga förbi helt enkelt.

Så…. Glöm nu inte hänga upp strumpan, eller strumpbyxorna, ni fattar – dubbla strumpor, dubbelt innehåll!

Ses i morgon, då kommer det ett smarrigt sött tips till helgen!

Författare: Mrs Sixty

Jag heter Helene Eslander 60+, lever i Växjö med min man. Mamma till två barn, mormor till tre underbara busungar och farmor till en liten rackarunge. Min tanke med bloggen Mrs Sixty – mitt magasin, är att den ska innehålla lita av varje av det som intresserar mig och som jag tycker är kul. Testar, tycker och tipsar från 60+ ögon, helt enkelt. Välkomna!

3 reaktioner till “Tranenatten”

 1. Vad roligt att få lära känna en småländska 💞! Den här seden var något helt nytt för mig! Roligt att du minns detta så tydligt! Tranans ankomst är för en västgöte också ett lika tecken med våren. Åker nästan varje vår till Hornborgasjön för att titta på alla tranor som samlas där för mellanlandning innan de drar vidare norr ut.
  Men vad gör smålänningar som inte har öppen spis eller kakelugn 🤪!!?
  Då förstår jag att barnen längtar efter sitt godis i morgon 👍👍
  Må så gott denna vackra vårdag 🤗

  Gilla

  1. Vet du att jag hörde på lokalradion här idag när de pratade om tranedagen, att den egentligen kommer från Västergötland.
   Men tror den är väldigt lokal anknuten, här kan den firas i en by men inte i en annan.
   Våra smålänningar som bor utomlands de hänger upp sina strumpor och på något konstigt sätt så är de fyllda på morgonen

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: