Proffset svarar!

Så många proffs vi har omkring oss om vi tänker efter, sånna som varje dag verkar i sitt uppdrag på sitt professionella sätt med sina kunskaper, vi är tacksamma och behöver dem allihopa.

Jag tycker det är jättekul att träffa dem och få mina frågor besvarade, tycker också det är kul att blanda och ge, ena veckan en som är proffs på vård av händerna, och andra veckan…..

….. fiskhandlaren som är ett proffs på att filea fisk, något som varken jag eller någon annan i denna familjen är så duktiga på, helt usla faktiskt!

Först vill jag bara berätta varför detta var viktigt för mig, filead fisk kan man väl köpa tänker ni….

…. Jodå, så är det, men denna familjen gillar att fiska, och när vi står där med fångsten och har youtube och all hjälp i världen, så blir det inte som vi tänkt oss.

Nu fiskar vi inte så att vi kan kalla oss yrkesfiskare precis, familjen fiskar på lite olika sätt. Maken med sitt änglatålamod, metar helst – möjligen en mört eller en liten abborre efter lååång tid, inte något man kan leva på precis, men lite mysigt!

Jag som inte har ett uns av tålamod, och helst vill ha många fiskar och mycket spänning – hur många blir det idag…. Jag lägger nät!

Lägger ut på kvällen, upp tidigt på morgonen för att plocka upp dem, om vi då har tur kan det sitta ett gäng i näten – abborre, gädda, gös, och några braxar, perfekt till kräftbete. Det där är inte fiske….. säger någon!

…. Jodå, nångång ibland tycker jag det, mat på bordet ju!

Så nu behöver denna familjen hjälp!

Mina proffs Azra och Elvedin på EK Fisk ska nu svara på mina frågor och visa mig.

Fråga 1:

Vad är viktigast att tänka på när jag ska filea min fisk?

Proffset svarar:

Det absolut viktigaste är kniven – det ska vara en supervass kniv, slö kniv = inga filéer, så enkelt är det!

Fråga 2:

Ska man filea på olika sätt beroende av fisk?

Proffset svarar:

Ja, i stort sett ska man det, men det är enklare om man flår plattfiskarna först, annars gör man i grund och botten på samma sätt.

Börja vid huvudet – följ ryggbenet bort till stjärtfenan. Man får absolut inte såga, man ska liksom svepa den vassa kniven från huvudet till stjärten utmed ryggbenet.

Fråga 3:

Något bra amatör tips?

Proffset svarar:

Slipa kniven, ta ur fisken när du fångat den, lägg den i kylen ett dygn, då går det lättare att filea den, ett proffstips!

Fråga 4:

Vilket är vårt vanligaste fel / misstag?

Proffset svarar:

En slö kniv, eller fileat lite för fort efter fångsten!

Fråga 5:

Vilken är er favorit fisk?

Proffset svarar:

Elvedin svarar snabbt – Piggvar, stekt i ugn till 45 grader med skirat smör.

Azra tvekar lite….Torskrygg, stekt i ugn till 45 grader.

Båda proffsen uttrycker vänligt men bestämt, använd termometer, sätt ugnen på låg temperatur och ta ut fisken vid 45-46 grader, låt den vila lite, sen är den perfekt!

Jag tar åt mig, denna familjen har nog fått en överkokt torsk fler än en gång, så pass att dottern trodde makens kokkonster var helt uppåt väggarna när han serverade en perfekt tillagad torsk!

Tack bästa proffsen för idag, och för era 15 år som fisk leverantör till mig och många andra Växjöfamiljer, jag ser fram emot nästa 15, men jag ska också vässa min kniv!

Avslutar dagens proffsuppdrag med en fantastisk, perfekt 45 graders röding!

Följ gärna Elvedin och Azra EKFisk, @ekfisk

Ses i morgon, något gott till helgen kanske?

Författare: Mrs Sixty

Jag heter Helene Eslander 60+, lever i Växjö med min man. Mamma till två barn, mormor till tre underbara busungar och farmor till en liten rackarunge. Min tanke med bloggen Mrs Sixty – mitt magasin, är att den ska innehålla lita av varje av det som intresserar mig och som jag tycker är kul. Testar, tycker och tipsar från 60+ ögon, helt enkelt. Välkomna!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: