Vinterförvaring av Dahlior

Detta har blivit lite av vetenskap, kanske inte så mycket själva förvaringen utan ” hur överlever de förvaringen” på bästa sätt.

Jag klev i gummistövlarna och gav mig ut i Dahlia landet hos Karin på Sjölyckorna utanför Växjö, vet inte hon, vem vet då tänkte jag. Karin har jobbat med blommor och grönt så länge jag vet, och gör det med framgång fortfarande.

Ok, vi kör väl igång då…. Hur ska vi enligt dig göra för att få våra älskade dahlior att överleva vintern, växa sig starka och blomma igen och igen och……?

Låt det bli frostnätter, 1 eller 2 nätter, bara lite frost, så där som det blir i början när frosten kommer, då har bladen frusit och det är enklare att gräva upp dem, knölen får inte frysa

Gräv upp knölen, och vet ni….. den kan då vara så stor som 30 cm i diameter, och det har den blivit på en säsong, det visste inte jag!

Dela knölen i 5-7 delar, och klipp ner stjälken så 10-15 cm återstår av den

Skaka ur det mesta av jorden och låt knölarna ligga ute och torka – ytan blir torrare då, de ska helst inte stå ute i regn, utan lufttorka fritt!

Klipp bort de tunna rötterna – de drar ur fukt ur knölen och det är inte bra , ta bort ruttet och fult, och jord som är kvar, det ska inte vara mycket jord kvar på dem.

Ett bra tips är att grovdela dem på hösten och findela på våren då de små ögonen syns, se till så att det finns ögon på alla delar – viktigt så klart!

Ja, här står jag stilla och bara lyssnar och försöker ta in hur jag nu ska lyckas, spännande det här!

Karin lägger sina knölar i luftiga backar, inte tätt utan luft mellan. Papplådor funkar ju också. Förvaring med 3-10 grader med god ventilation, inte fuktigt, så vill de ha det. Ingen spån eller någonting.

Skulle du misstänka att det blir för kallt där du förvarar dem, placera ut en frostvakt – de får inte frysa.

Jag tänkte nog förvara mina knölar i ladugården på landet, det gjorde alltid mormor Selma har jag hört, men icke säger Karin, det blir för kallt, förr värmde ju djuren upp ladan, men det var längesen där var djur, så nu får jag tänka om…

3-10 grader, inte fuktigt, god luftventilation…. Får fundera lite, vart jag ska lägga dem.

Nu har ju några av mina blivit angripna av skadedjur – ingen fara säger Karin, knölen har säkert klarat sig!

Lite mer allmänt tycker Karin att nyare sorter är svårare att förvara och få till att överleva, kan jag nog förstå, inte utan att just Dahlior har blivit en riktig trendblomma, för inte så längesen var det en riktig ”tantblomma”, iallafall tyckte jag det.

Nu har inte jag tagit upp mina knölar ännu, men jag kommer att göra precis som Karin säger, litar ju på henne, men vet också att det finns nog lika många förvaringstips som det finns dahlia sorter, nästan iallafall. Så man får göra som man själv vill och tror på helt enkelt.

Tusen tack bästa Karin för din hjälp, och tack för de ljuvliga ”tantblommorna”

Jag lovar visa när mina knölar kommit upp och vilar sig till nästa år!

Innan jag lämnar Sjölyckorna måste jag ju njuta lite av den fantastiska utsikten…

…. Och säga hej till de här sötingarna!

Som är lite nyfikna på mig också, gulle!

Ha en fin lördag, så ses vi i morgon…. Kommer lite efterlängtad information då!

Annons

Författare: Mrs Sixty

Jag heter Helene Eslander 60+, lever i Växjö med min man. Mamma till två barn, mormor till tre underbara busungar och farmor till en liten rackarunge. Min tanke med bloggen Mrs Sixty – mitt magasin, är att den ska innehålla lita av varje av det som intresserar mig och som jag tycker är kul. Testar, tycker och tipsar från 60+ ögon, helt enkelt. Välkomna!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: