Tranedagen

Nämen…. se man på, tranan har varit här inatt, trodde väl det!

Oftast brukar jag hänga upp strumpbyxor – två ben – mer godis, ja, ni fattar…..

Detta är en tradition som jag tror är väldigt lokal här i Småland, eller tom. här i Växjötrakten.

Tror det har något att göra med vårens ankomst.

Innan tranan kommer på natten till den 25:e mars ska barnen måla och rita tranor. Bilderna ska ställas mot fönsterrutan i varje sovrum för att locka tranan och visa att det finns barn i huset som väntar på henne. Det är viktigt att spjällen och kakelugnslyckorna är öppna i de rum barnen finns.

Tranan är lite lurig och det är inte alltid hon kommer på besök, kravet är att barnen har uppfört sig ordentligt under året som gått, det återstår att se på morgonen om hon varit på besök, och vad hon då lagt i strumporna, har de tur är strumporna fulla med godis.

När jag var barn, var denna dag helig….. oftast fick vi en apelsin i botten, det var i mitt hem ganska ovanligt med apelsiner så där till vardags, så den där stora klumpen i botten har jag så starkt minne av, sen fick vi så klart lite godis också. Den där apelsinen stoppade jag ner en sockerbit i, sen ”suttade” jag på den i en hel vecka. Jag vet, det låter lite märkligt – en apelsin liksom men så var det.

Mina barn är uppväxta med strumpor vid spisen den 25 mars, hade dock ett litet uppehåll när dottern var helt livrädd för att den där stora fågeln skulle komma in i vårt hus på natten, det gick som tur var över, och de hänger fortfarande upp sina strumpor , för att inte tala om de små liven, de börjar fråga efter jul – när kommer den där tranan egentligen?

Härligt och viktigt med traditioner, eller hur!

Sen får vi ju inte glömma våffeldagen idag – älskar våfflor…… får nog bli några sådana idag!

Ha en fin torsdag, helgens söta imorgon ju!

Annons

Författare: Mrs Sixty

Jag heter Helene Eslander 60+, lever i Växjö med min man. Mamma till två barn, mormor till tre underbara busungar och farmor till en liten rackarunge. Min tanke med bloggen Mrs Sixty – mitt magasin, är att den ska innehålla lita av varje av det som intresserar mig och som jag tycker är kul. Testar, tycker och tipsar från 60+ ögon, helt enkelt. Välkomna!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: