Signe Persson Melin

Söndag – inte göra så mycket…. inte utan att den ofta kallas för ” Sköna Söndag,”en del kanske bara gillar ta det riktigt lungt, andra kanske känner för en massa aktiviteter hela dagen lång, göra sånt man kanske inte hinner, vill eller orkar i vardagen.

Jag gillar åka på auktioner och loppisar, nu lyser dock de flesta auktionerna med sin frånvaro, så då får det bli loppisar, fast gärna de som är lite bättre.det är en kul Söndags syssla tycker jag.

Hittar oftast något från någon av våra fantastiska designers, en som ibland dyker upp med sina superfina produkter är Signe Persson Melin.

Så denna söndagen bjuder jag på ett litet porträtt av henne, ni känner alldeles säkert igen de flesta av hennes välkända ikoner.

Signe Persson Melin föddes 1925 i Ullstorp församling som idag är mer känt som Tomelilla i Skåne.

Hon är bl.a utbildad i Köpenhamn och Konstfack i Stockholm, linjen för keramik och glas.

Hennes stora genombrott och det hon blev mest känd för är rustik brukskeramik, sk. nyttoaspekten.

Från 1967 arbetade hon på Boda glasbruk tillsammans med Erik Höglund och Monica Backström.

Under slutet -60 talet och -70 talet formgav hon en hel del klassiker som vi minns, bl.a kvadratserien, Boda Nova blev hon en riktig mamma till, t.ex tekanna med värmeställ, eldfasta glasformar med korkunderlägg, stengods och bestick.

Ruben – hennes första serie på Boda glasbruk.

Hennes Boda Nova bestick får man ofta betala en slant för idag på auktion, så superfina!

Redan när hon studerade på Konstfack köpte Svenskt tenn in hennes tekannor och muggar, och på 2000 talet, efter mycket övertalning tecknade hon ett mönster åt dem som kunde användas som dekor på tallrikar.

Mönstret Myrten finns idag på ett flertal produkter till det dukade bordet.

Tack Signe Persson Melin för dina fantastiska produkter som lever i allra högsta grad även idag, du kan verkligen stoltsera som en, som har en av Designsveriges längsta karriärer.

Ha en skön Söndag!

Annons

Författare: Mrs Sixty

Jag heter Helene Eslander 60+, lever i Växjö med min man. Mamma till två barn, mormor till tre underbara busungar och farmor till en liten rackarunge. Min tanke med bloggen Mrs Sixty – mitt magasin, är att den ska innehålla lita av varje av det som intresserar mig och som jag tycker är kul. Testar, tycker och tipsar från 60+ ögon, helt enkelt. Välkomna!

2 reaktioner till “Signe Persson Melin”

  1. Köpte precis en service på 83 delar skapad av Signe 1981, Så vacker Himmelsblå, kunde inte stå emot, det var inte planerat.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: