Doftskola

Vilken doftskola kan vara bättre att gå på än på Irfas parfymeri här i staden, här har parfymeriet legat sedan 1953, så pass att neon skylten är K märkt!

Moy Fagerström har drivit sin fantastiska parfym butik i 33 år, och hon är också diplomerad doftexpert, vilken titel, vem skulle inte vilja ha den?

En sak är iallafall helt säker, jag är ingen doft expert, så dålig på vad de olika benämningarna på parfymer innebär och kände att det här behöver och vill jag lära mig mer av.

Vem vill inte vara här liksom, som en riktig ” godisbutik” med alla dessa fina flaskor och så doftar det ju såååå gott här.

Jag har så klart lite frågor till experten….

Vad ska man tänka på när man ska välja doft?

Kvinnan ska tänka på att använda en lite lättare parfym på dagen och gärna en lite kryddigare starkare doft på kvällen

Mannen brukar vanligtvis inte välja någon blommig doft, utan en mer manlig kryddig doft med inslag av cederträ, patchouli, läder och sandel.

Man ska prova och inte vara så rädd för att byta doft emellanåt, ofta har omgivningen ett doftminne av en kär person, man hör ofta att så doftade min mamma.

Det kan jag verkligen skriva under på, den här känner väl alla igen och den hade min farmor, låg alltid en sån flaska i hennes väska, och jag kan förnimma doften.

Den här säger säkert mina nära o kära – det är mamma, min absoluta favorit.

Vad är då skillnaden på eau de parfym och eau de toilette?

Det enkla svaret är koncentration, hur mycket parfymolja doften innehåller, resten är vanligen alkohol och vatten. Eau de toilette är lite lättare. Eau de parfym är finare, dyrare och sitter längre. När nya dofter lanseras kommer alltid eau de parfymen först den med mest parfymolja.

Vart ska man placera sin parfym?

Bakom öronen eller på handlederna, där pulsen är som ytligast är det bäst att applicera den. Gnugga inte, då förstör du doftkompositionen.

Finns några trender då?

Kvalite, den här från YSL är ett exempel på det.

Hur länge sitter doften?

Eau de parfym sitter ungefär 6 – 7 timmar, beror ju lite på hur mycket du applicerar

Eau de toilette sitter något kortare tid, 3 – 4 timmar.

Nu vill jag se nyheter!!!

Den här My way från Armani

Marc Jakobs

Linda Landenberg – lavendel & wood

Denna lilla lyxflaskan Quatre – doftar heeelt ljuvligt!

Lite läckra flaskor från Diesel till killarna.

Armani

Tack snälla Moy för din inspiration, och dina kunskaper, en sån underbar butik med de allra fantastiska dofterna och alla fina flaskor till både män och kvinnor, ses snart igen för här finns det mer av sånt jag vill kunna mer om.

Hade idag önskat att jag kunde sprida dofterna till er, inte så lätt förmedla i skrift minsann, men gå in i butiken och dofta på!

Ses i morgon!

Annons

Författare: Mrs Sixty

Jag heter Helene Eslander 60+, lever i Växjö med min man. Mamma till två barn, mormor till tre underbara busungar och farmor till en liten rackarunge. Min tanke med bloggen Mrs Sixty – mitt magasin, är att den ska innehålla lita av varje av det som intresserar mig och som jag tycker är kul. Testar, tycker och tipsar från 60+ ögon, helt enkelt. Välkomna!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: