Proffset svarar julspecial🎄

Äntligen…. dags för ett gĂ€ng proffs igen, fem stycken, ett om dagen….. med inriktning pĂ„ julen.

Det finns gott om proffs, sÄnna som viker hela eller iallafall halva sin vakna tid Ät det de Àr riktigt bra pÄ och Àlskar att göra, jag Àr sÄ tacksam att jag fÄr ta del av deras proffsighet och ni fÄr följa med, varsegoda!

Vi börjar veckan med ett proffs pĂ„ nĂ„got som ligger mig vĂ€ldigt nĂ€ra hjĂ€rtat, och sĂ€rskilt nu vid jul……

….. blommor och Ă„ter blommor, kan inte se mig mĂ€tt pĂ„ dem, och vill ha alla, kan inte riktigt bestĂ€mma vilken som Ă€r allra vackrast med det blir denna, julens drottning….

…… Amaryllisen…. sĂ„ magnifik!

SĂ€ger vĂ€lkommen till mitt proffs Maria pĂ„ Söders blommor, det hon inte kan om amaryllisar Ă€r nog inte vĂ€rt att kunna, ska bli sĂ„ kul fĂ„ gĂ„ en ” Amaryllisskola” hos henne, nu kör vi!

Bara att gÄ in genom den hÀr fantastiska julporten Àr sÄ hÀrligt, slÄr mig nÀr jag kommer in i butiken att nÀr man har en blomsteraffÀr Àr det inte bara att ha en affÀr liksom, man mÄste vara vÀldigt kreativ, fantasifull,nytÀnkande lite av en konstnÀr faktiskt, och det Àr man hÀr kan jag sÀga, jisses va mycket lÀckert nytt det finns hÀr.

Men nu skulle vi ju fĂ„ lite proffshjĂ€lp med vĂ„ra amaryllisar, börjar lite med lökarna…..

TÀnk hela december nÀr du köper din lök, helst ska du köpa den nu för att njuta av den hela december, stÀnglarna vÀxer ofta lite olika, sÄ har du en som blommar till advent, nÀsta kommer till lucia och nÀsta till jul,dÄ har du blommor Ànda fram till jul. Startskottet för amaryllisen Àr första advent, men det tenderar att bli tidigare och tidigare.

TĂ€nk pĂ„ att köpa en fast lök,kĂ€nn gĂ€rna pĂ„ den sĂ„ den inte kĂ€nns mjuk.Du kan ocksĂ„ se pĂ„ löken vilken fĂ€rg det Ă€r pĂ„ blomman – mörk lök, mörk blomma, – ljus lök, ljus blomma.

Du behöver inte ha den i jord, jorden gör bara att den stĂ„r stadigt, inte heller behövs nĂ„got vatten till en början, nĂ€r den öppnat sig lite blivit lite knubbig och tjock fĂ„ kan den fĂ„ lite vatten, 1/2 dl kallt vatten, – alla lökvĂ€xter kallt vatten.

NÄgot som jag verkligen gillar Àr att alla Amaryllislökar hÀr i butiken Àr lokalodlade, hur bra Àr inte det!!!! Hatten av för det!

SĂ„ har vi dĂ„ alla fantastiska snitt amaryllisar…..

Vad du ska tĂ€nka pĂ„ Ă€r att, trĂ€ en pinne i stjĂ€lken sĂ„ den inte gĂ„r av, om du vill att den ska stĂ„ vĂ€ldigt lĂ€nge – stĂ€ll ut vasen över natten, desto svalare – desto lĂ€ngre hĂ„llbarhet, vĂ€rmen Ă€r boven, inte granen som vi ibland skyller pĂ„. Byt ocksĂ„ gĂ€rna vatten, vem gillar stĂ„ med fötterna i smutsigt vatten dag efter dag?

Ett tips Àr ocksÄ att sÀtta ett gummiband lÀngst ner pÄ stjÀlken sÄ den inte kryllar sig, ( om du inte vill det förstÄs) tejp funkar ocksÄ.

Ett roligt sÀtt Àr ocksÄ att hÀnga din amaryllis, dÄ behöver du inget stöd i stjÀlken, ocksÄ bra om man inte har sÄ mycket plats eller vas som passar, hÀng ett helt gÀng liksom!

Men nu har jag ju mina frÄgor ocksÄ, fÄr jag ju inte glömma!

FrÄga 1

Första jag ska tÀnka pÄ nÀr jag köper min amaryllis?

Proffset svarar.

Köp en fast, hÀrlig lök. Kraftig, ju större lök, desto mer energi, mer blommor.

FrÄga 2.

Julens trend?

Proffset svarar.

Traditionella fĂ€rger, rött, aprikos – fĂ€rg helt enkelt. HĂ„llbart – lokalodlat – det Ă€r lyx.

FrÄga 3

Den mest vanliga?

Proffset svarar.

En vanlig ”Bull” röd, tvĂ„ stĂ€nglad och vit. Man varierar över december, i början köper man lök för att gĂ„ över till snitt i slutet av mĂ„naden.

FrÄga 4.

Vanligaste felet vi gör?

Proffset svarar.

Vi vattnar för mycket, snittamaryllisen dricker genom hela stjÀlken, sÄ stÄr den i för mycket vatten vÀxer den och blir jÀttelÄng, ju mer vatten desto lÀngre.

FrÄga nr 5

Din favorit!

Proffset svarar.

Spider tango och multi.

Spider tango har vi hÀr, sÄÄÄÄ vacker, en riktig Queen!

Ett litet tips man sjĂ€lv kan göra, plocka lite kvistar eller grenar pĂ„ marken i skogen, och piffa ditt lökarrangemang, lite sĂ„ hĂ€r….. före och

….. efter, fint va? Bara fantasin som begrĂ€nsar, en klyscha jag vet, men sĂ„ sant.

Maria och Söders blommor ingĂ„r i Interflora, kan du inte sjĂ€lv besöka butiken, gĂ„r det ju fint att fĂ„ inspiration pĂ„ deras hemsida, och i dessa tider dĂ„ vi behöver tĂ€nka lite extra pĂ„ nĂ€ra o kĂ€ra som vi av nĂ„gon anledning inte kan trĂ€ffa….. skicka en bukett vet ja!

Och, vet ni vad…. Maria tipsade om ett super, super pris pĂ„ en Jumbo röd denna veckan!!!! HĂ„ll utkik sĂ„ du inte missar det!

Tack snÀlla Maria och hela ditt team för att jag fick störa er, och för alla fina tips, svar och inspiration och för allt vackert jag har fÄtt se hos er tack, tack.

GÄr hem nöjd och glad med ett helt fÄng drottningar, inte varje dag man gör det!

Nytt proffs imorgon, ses dĂ„…. !

Annons

Författare: Mrs Sixty

Jag heter Helene Eslander 60+, lever i VĂ€xjö med min man. Mamma till tvĂ„ barn, mormor till tre underbara busungar och farmor till en liten rackarunge. Min tanke med bloggen Mrs Sixty – mitt magasin, Ă€r att den ska innehĂ„lla lita av varje av det som intresserar mig och som jag tycker Ă€r kul. Testar, tycker och tipsar frĂ„n 60+ ögon, helt enkelt. VĂ€lkomna!

2 reaktioner till “Proffset svarar julspecial🎄”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka pÄ en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: