Månadens designer…..

…… Hanna Hansdotter

En ny glaskonstnär har tagit konst och glas världen med storm… Hanna Hansdotter.

”Med sina rålyxiga glasprimadonnor ger Hanna Hansdotter det svenska studioglaset en ny kaxig elegans. Hennes glasäventyr har bara börjat.

Glaset blåses på The Glass Factory, ett kombinerat museum och aktivitetscentrum med konstnärsateljéer i Boda

Hon arbetar tätt ihop med den erfarna glasblåsaren Mikael Jakobsson som blåser hennes bitar

– Min glasblåsare blåser och jag skriker: ”Blås hårdare! Blås mindre”! Samtidigt som han spelar väldigt hög musik i hyttan. Det är tungt, en kväll fick han smörja in båda armarna med Voltaren efter jobbet. Vi förstår varandra precis, ibland kan jag bara höja ett ögonbryn och han fattar precis.

Hanna växte upp i Lund, bodde utomlands men visste inte riktigt vad hon ville göra, men längtade efter något praktiskt och kreativt, jobbade på en bensinmack i Oslo, en kväll såg hon ett tv program om glasblåsning, dagen efter ringde om Glasskolan i Kosta.

Hon flyttade till Småland och pluggade glasbearbetning, 2012 sökte hon Konstfack eftersom hon ville ha en mer akademisk kunskap.

Vid hennes examensutställning 2017 hamnade hennes vilda bitar på allas favoritlistor. Samtidigt flyttade hon till Småland, köpte en gård i Gåsamåla.

Det är nya tider i Glasriket, efter de stora glasbrukens nedgång hittar små studiohyttor nya friheter.

Hanna Hansdottet är en av dem som ger glaset attityd och glans, hon arbetar i eget namn och har ställt ut på bland andra gallerierna CF Hill och Steinsland Berliner.

Hanna har också vunnit Lauritz konsthantverkspris 2019. Residence Stora formpris 2019, Årets stjärnskott på Elle dekoration Swedish design awards 2018.

Så spännande följa denna konstnärs resa, som sagt den har bara börjat och den kan gå hur långt som helst. Hennes chef i Oslo skrattade när hon sa upp sig och sa…. Vem fan, vill bli glasblåsare?

Lycka Till Hanna!

Annons

Författare: Mrs Sixty

Jag heter Helene Eslander 60+, lever i Växjö med min man. Mamma till två barn, mormor till tre underbara busungar och farmor till en liten rackarunge. Min tanke med bloggen Mrs Sixty – mitt magasin, är att den ska innehålla lita av varje av det som intresserar mig och som jag tycker är kul. Testar, tycker och tipsar från 60+ ögon, helt enkelt. Välkomna!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: