Proffset svarar…..

Näst sista proffset för denna gången….. och inte vilket proffs som helst, tror nog de flesta här i denna staden vet vem han är, har besökt honom någon gång,lite av en ”guru” faktiskt…..

Säger välkommen till Växjös ”ostguru”

Någon som inte håller med? Visst är han igenkänd., och visst har ni handlat ost av det här proffset,Joel…..

Det är en upplevelse att köpa sin ost av den här killen, om ingen stoppar honom kan han berätta om djurens föda för att få bästa osten, eller kossornas bästa miljö, ute eller inne, ja, precis allt, han kan ost mer än någon annan, jag lovar.

Det är en ynnest att ha ett sådant proffs på orten, är helt säker på att jag inte är ensam om att tycka det.

Ser ju lite trygg ut där bredvid ett annat proffs…… Anders,en slump faktiskt men de passar bra ihop, eller hur?

Nåväl, mina frågor var det.

Fråga 1

Vad ska man tänka på när man ska köpa sin ost?

Proffset svarar:

Att man har ett öppet sinne för utbudet, ta gärna hjälp, och låt Joel gärna bestämma. Tänk ostbricka, lägg beslag på 3 , 5 eller 7 goda ostar, ojämnt antal ska det va. Köp samma smakbild, oftast har man samma vin, köper du starka ostar, ta då bara olika starka, så kan man ha samma vin

Fråga 2

Höstens trend?

Proffset svarar:

Smältost i olika former, Fondue t.ex, den klassiska Mont D’or som köps i portionsform, värm i ugnen, så är det klart, snabbt, enkelt och såååå gott!

Racklette, för den oinvigde finns det speciella raclettejärn, små formar som man värmer i ett järn, på dem smälter man osten, lägg över tillbehör, såsom skinka, potatis, cornichon

Det här kan man kalla ” Alptapas – småplock med smält ost, mums!

Fråga 3

Mest vanliga produkten?

Proffset svarar:

Hårdostar, Gruye’re, Comte’ och Parmesan

Jag säljer 70% hårdostar och 30% mjukostar säger Joel, vi äter mycket grytor och är toleranta mot hög sälta, tunga, stora smaker, vi har mycket kyla, därför passar hårdostar oss mycket bra med sina starka fylligheter, prästost, greve’ är också sådana typer.

Fråga 4

Vanligaste felet vi gör?

Marmeladen…..använd inte marmelad till ost, fel, fel, fel…..sötman förstör smaken av osten, den är så specifik, så synd att hämma den, vinet är också syrligt, samma där…. marmelad – vin, inget bra, du kommer bara uppleva ett surt vin.

Lägg marmelad pengarna på vinet, syran i vinet ska komplettera osten, punkt, slut!

Fråga 5

Din favorit?

Proffset svarar

Oj, så svårt….. det får bli kungen i ostdisken, en allround ost som alltid är bra och väldigt god, och i särklass storsäljaren, Comte’!

Så har man som alltid på de här temaveckorna lärt sig något nytt, ingen marmelad…. Nähä, jag som älskar marmelad till ost, får väl tänka om och bara äta marmelad till frukostmackan, funkar ju det också.

Och nu….. kära osthandlare tar Joel och hoppar upp på den här och flyttar till ny fin lokal, det kommer bli spännande. Men han behöver inte trampa så långt, vi är så nyfikna på nya stället, där vi både kan köpa ost och dricka vin, förmodar att marmeladen lyser med sin frånvaro, eller hur?

Tack Joel för att du tog dig tid, vi längtar så tills vi kan besöka nya ” Joels Ost&Vin” och jag önskar dig stort Lycka Till!

Då har vi ett proffs kvar… tänk fredag!

Annons

Författare: Mrs Sixty

Jag heter Helene Eslander 60+, lever i Växjö med min man. Mamma till två barn, mormor till tre underbara busungar och farmor till en liten rackarunge. Min tanke med bloggen Mrs Sixty – mitt magasin, är att den ska innehålla lita av varje av det som intresserar mig och som jag tycker är kul. Testar, tycker och tipsar från 60+ ögon, helt enkelt. Välkomna!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: