Dagens kända Växjöprofil

Välkommen säger jag till….

Biskop Fredrik Modeus

Växjö stifts biskop sedan 2015

Han är född smålänning och den 59:e biskopen i ordningen i Växjö stift

Biskop Fredrik vigdes i Uppsala domkyrka av ärkebiskop Antje Jackelen.

Veckan därefter mottogs han, som biskop efter att varit prästvigd i Växjö stift sedan 1991.

Biskop Fredrik lever i vackra Östrabo med fru och tre barn

Östrabo

Mina 5 frågor till Fredrik, här kommer de.

1. Hur firar du midsommar?

Fredrik: Halva dagen på sommarstället, en knäpptyst plats mitt i sommargrönskan. Halva dagen på Östrabo, Sveriges vackraste biskopsgård enligt Geijer.

2. Vilken är din favoriträtt på midsommarbordet?

Fredrik: Sill, alltid sill- i alla möjliga former

3. Vilken låt dansar du helst till runt stången?

Fredrik: Att dansa runt midsommarstången är inte riktigt min favoritsyssla, men sjunger gör jag gärna

4. Vilken snapsvisa sjunger du helst?

Fredrik: Älgen Hans, den är kanske inte så djupsinnig, men väldigt rolig.Och så en som jag skrivit själv, får väl avslöja texten när jag går i pension

5. Vilket är ditt starkaste midsommarminne?

Fredrik: De gånger jag firat midsommar med närstående som varit obotligt sjuka. Allt blir så starkt när man vet att det är sista gången.

Inte utan att man blir lite nyfiken på den där egenkomponerade snapsvisan , nu är ju Fredrik långt ifrån pension så den lär vi ju få vänta på, men den som väntar på något gott ……..

Fredrik är granne med Östrabo Ekobacke, en permanent stadsodling som vi Växjöbor är så stolta över, väl värd ett besök i odlingssäsong.

Det här är Fredriks arbetsplats, och min kyrka, Växjö domkyrka.

Vi stiger väl in…..

Altarskåpet som invigdes 2002, Bertil Wallin är glaskonstnären, det vana Walllien ögat kan säkert känna igen hans konst, så vackert.

Ljusträdet

Tänkte berätta om en lite rolig händelse som skedde här, när jag tillsammans med barnbarnen gjorde ett besök i kyrkan vid juletid.

Föreslog för barnen att vi kunde tända ljus i trädet för någon speciell man tänker på… sagt och gjort….

Jag frågade lilla damen vem hon tänkte på och ville tända ett ljus för?

Hon svarade, jag tänkte på alla barnen i Kina….

Jaha, varför då?

Jo, för de måste äta kyckling och ris……

Behöver väl knappast tillägga att vi log gott åt hennes empati med sina kinesiska småkolleger- rörande gulligt och ljuset brann så fint.

Jag kan väl inte säga att jag tillhör dem som sliter ut kyrkbänken, men går då och då gärna dit, oftast blir det vid de större högtiderna, tycker om kyrkorummet, lugnet, stillheten, vackra musiken.

Familjen är en trogen gäst på julaftonsnatten, lite upprymda av tomtebesöket några timmar tidigare, fortfarande mätta och lite trötta slår vi oss ner och lyssnar till Biskop Fredrik, en skön avslutning på en innehållsrik dag, det sista vi alla gör innan vi går ut i julnatten är att hälsa i hand på Fredrik, en fin handling som jag nu är rädd för inte kommer att ske i år.

Kaktusodling

Växjö stift firar 850 år i år, firandet är så klart framflyttat till 2021 med bl.a barnkalas, Tegnerspelet och jubileumsmässa, som Fredrik säger, – Vi ställer inte in, vi ställer om.

Östrabo

Och knappt har vi svalt sista bubblet på nyårsnatten förrän det är dags att hälsa på i nyrenoverade Östrabo, där biskopsparet bjuder på tårta och kakor på Nyårsdagen, 20 stora tårtor och 1500 kakor lär det gå åt, kak kalas är ju inget vi går miste om.

Så är det ju det här om Fredriks stora sport intresse , och eftersom undertecknad har ett stort hockeyhjärta så är det ju den sporten jag främst tänker på, vilket lag Fredrik håller på lär vi aldrig få veta, stiftet har ju några att välja på, men jag vet ju att Biskop Fredrik har ett ” Stort hjärta”

Tack Biskop Fredrik för du tog dig tid och

Glad Midsommar!

Annons

Författare: Mrs Sixty

Jag heter Helene Eslander 60+, lever i Växjö med min man. Mamma till två barn, mormor till tre underbara busungar och farmor till en liten rackarunge. Min tanke med bloggen Mrs Sixty – mitt magasin, är att den ska innehålla lita av varje av det som intresserar mig och som jag tycker är kul. Testar, tycker och tipsar från 60+ ögon, helt enkelt. Välkomna!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: